Bleking

Enkelte former for tannmisfarging kan behandles med bleking. Det er viktig at man har undersøkt tennene på forhånd for å utelukke hull og defekte fyllinger, samt få pusset vekk overfladisk misfarginger og tannstein. Tannkjøttet ditt må være friskt og du bør ikke ha andre ubehandlede sykdommer i munnen.

Hjemmebleking er den mest skånsomme måten å bleke tenner på i dag. Tannlegen fremstiller en individuelt tilpasset skinne som pasienten selv fyller med et blekemiddel som bl.a. består av 10% karbamidperoksid. Når blekematerialet appliseres mot tannen vil hydrogenperoksid frigjøres. Denne kjemiske reaksjonen trekker ut vann av tannen. Vanninnholdet i blekemiddelet forhindrer dermed uttørking av tannen. Karbamidperoksid brytes ned til fritt oksygen som trenger inn i emaljen og dentinet. Oksygen bleker de misfargede flatene. Strukturen på tannen forandres ikke.

Dagbleking: Blekeskinnen brukes 1 gang daglig i 4 timer pr. gang. Behandlingstid er 2-4 uker.

Nattbleking: Behandlingstid er opp til 8 timer per natt i 5- 10 netter, eller til man er fornøyd med resultatet.

  • Det er viktig med rene tenner før skinnen settes på plass.
  • Blekeskinnen fylles med en tynn strek av blekemiddelet i bunnen av skinnen. Vanligvis brukes 1/3 – ½ av innholdet i en sprøyte, avhengig av antall tenner som blekes.
  • Skinnen settes på plass over tennene.
  • Bit sammen og jevn til med tunge og leppe.
  • Fjern overskudd av gel på tannkjøttet med en Q-tip, evt skyll munnen et par ganger med vann og spytt ut.
  • Skinnen rengjøres i lunkent vann, og rester av blekemiddel på tennene pusses vekk når man tar vekk skinnen.

Forbehold

Det er ikke uvanlig å oppleve økt sensibilitet (følsomhet) for kulde og varme under behandlingen og i en påfølgende periode. Dette er forbigående og kan behandles med fluor. Dersom det oppstår ising i tennene, kan man ta et opphold i blekingen på 1-2 dager. Tannkjøttet kan bli sårt, dersom man ikke fjerner eventuelt overskudd av blekemiddel som blir liggende på tannkjøttet. Derfor er det viktig å ikke overfylle skinnen.

Tannbleking er ikke en permanent behandling. De fleste har et resultat som varer i mange år. Effekten varierer med bl.a. tobakk-, mat- og drikkevaner. Dersom man ønsker en oppfriskning av blekingen, kan man som regel bruke den samme blekeskinnen og kjøpe nytt blekemiddelet hos tannlegen.

Blekemiddelet oppbevares i kjøleskapet.

Andre forbehold

  • Gravide og ammende skal etter gjeldende anbefalinger ikke bleke tennene.
  • Pasienten skal være over 18 år.
  • Tenner som er skadet og misfarget fra innsiden vil ikke respondere like godt på bleking med blekeskinne.
  • Det er kun emaljen som blekes. Kroner, broer, fyllinger og tannhalser endrer ikke farge.

Tenner som er misfarget fra innsiden
Rotfylte tenner som har blitt blå-grå misfarget kan blekes fra innsiden. Tannlegen kan legge et blekemiddelet inni tannen. Middelet skal bli liggende en periode og fjernes ved et senere besøk. Dette gir ofte et vellykket resultat, men må i enkelte tilfeller suppleres med hjemmebleking.