Bleking

Enkelte former for tannmisfarging kan behandles med bleking. Det er viktig at man har undersøkt tennene på forhånd for å utelukke hull og defekte fyllinger, samt få pusset vekk overfladisk misfarginger og tannstein. Tannkjøttet ditt må være friskt og du bør ikke ha andre ubehandlede sykdommer i munnen.

Hjemmebleking er den mest skånsomme måten å bleke tenner på i dag. Tannlegen fremstiller en individuelt tilpasset skinne som pasienten selv fyller med et blekemiddel som bl.a. består av 10% karbamidperoksid. Når blekematerialet appliseres mot tannen vil hydrogenperoksid frigjøres. Denne kjemiske reaksjonen trekker ut vann av tannen. Vanninnholdet i blekemiddelet forhindrer dermed uttørking av tannen. Karbamidperoksid brytes ned til fritt oksygen som trenger inn i emaljen og dentinet. Oksygen bleker de misfargede flatene. Strukturen på tannen forandres ikke.

 

Hvor mye hvitere tennene blir ved hjelp av tannbleking er avhengig av antall dager man  bleker (normalt 5-10 netter) og hvor mottagelige tennene dine er for bleking.

Det som behøves av utstyr er blekeskinner i myk plast som er tilvirket av tannlegen og er en nøyaktig avstøpning av tennene dine, blekegel, myk tannbørste og tanntråd for å rengjøre tennene før bruk og Q-tips for å fjerne overskudd av blekemiddel på tannkjøttet.

 

Dagbleking: Blekeskinnen brukes 1 gang daglig i 4 timer pr. gang. Behandlingstid er 2-4 uker.

Nattbleking: Behandlingstid er opp til 8 timer per natt i 5- 10 netter, eller til man er fornøyd med resultatet.

  • Det er viktig med rene tenner før skinnen settes på plass.
  • Fyll en mengde blekemiddel i hver "tannform" i skinnen som ønskes bleket, på ca. en druesteinstørrelse.
  • Skinnen settes på plass over tennene med et forsiktig trykk.
  • Bit sammen og jevn til med tunge og leppe.
  • Fjern overskudd av gel på tannkjøttet med en Q-tip, evt skyll munnen et par ganger med vann og spytt ut.
  • Når bleketiden er gått ut, tar du skinnen ut av munnen, pusser tennene på vanlig måte. Skyll gjerne med 0,2% fluor for å redusere sannsynligheten for ising.
  • Vask blekeskinnene forsiktig i lunkent vann og med myk tannbørste.
  • Det anbefales og ikke innta fargesterk mat/drikke de dagene du bleker, og de 3 påfølgende dagene etter blekeslutt.
Det anbefales å bleke en kjeve av gangen, slik at man lettere kan sammenlikne effekten. Stopp så snart du er fornøyd med resultatet.

Forbehold

Det er ikke uvanlig å oppleve økt sensibilitet (følsomhet) for kulde og varme under behandlingen og i en påfølgende periode. Dette er forbigående og kan behandles med 0,2 % fluorskyll. Dersom det oppstår ising i tennene, kan man ta et opphold i blekingen på 1-2 dager. Tannkjøttet kan bli sårt, dersom man ikke fjerner eventuelt overskudd av blekemiddel som blir liggende på tannkjøttet. Derfor er det viktig å ikke overfylle skinnen. Kontakt tannlegen dersom plagene er mer enn moderate, eller vedvarer i over 1 måned.

Tannbleking er ikke en permanent behandling. De fleste har et resultat som varer i mange år. Effekten varierer med bl.a. tobakk-, mat- og drikkevaner. Dersom man ønsker en oppfriskning av blekingen, kan man som regel bruke den samme blekeskinnen og kjøpe nytt blekemiddelet hos tannlegen.
Blekemiddelet oppbevares i kjøleskapet.

Andre forbehold

  • Gravide og ammende skal etter gjeldende anbefalinger ikke bleke tennene.
  • Pasienten skal være over 18 år.
  • Tenner som er skadet og misfarget fra innsiden vil ikke respondere like godt på bleking med blekeskinne.
  • Det er kun emaljen som blekes. Kroner, broer, fyllinger og tannhalser endrer ikke farge.

Tenner som er misfarget fra innsiden
Rotfylte tenner som har blitt blå-grå misfarget kan blekes fra innsiden. Tannlegen kan legge et blekemiddelet inni tannen. Middelet skal bli liggende en periode og fjernes ved et senere besøk. Dette gir ofte et vellykket resultat, men må i enkelte tilfeller suppleres med hjemmebleking.